Paieška Mažieji diktatoriai

Mažieji diktatoriai

 

Peržvelgdamas meniu restorane, žmogus įsitikinęs, jog jis pats pasirenka patikusį patiekalą. O realybėje tą padaro… žarnyno bakterijos. Šveicarų mokslininkai tikina, jog žmogaus skoniniai pomėgiai priklauso nuo to, kokių būtent bakterijų tuo momentu esama mūsų žarnyne. Tokią išvadą padarė specialistai iš “Nestle” kompanijos mokslinių tyrimų centro ir iš Londono karališkojo koledžo, vadovaujami profesoriaus Sunilo Kočcharo. Eksperimento dėlei mokslininkai surinko dvi savanorių grupes. Pirmąją sudarė tie, kurie labai mėgsta šokoladą ir kasdien jį valgo, o antrąją - tie, kurie jam visiškai abejingi (įdomu, kad suformuoti antrąją grupę pasirodė neįtikėtinai sunku, šokolado nemėgėjų ieškota ištisus metus). Pasirodė, jog saldumynų mėgėjų kraujyje būta padidinto amino rūgšties glicino kiekio, o tų, kurie šokolado nemėgsta, būta didesnio taurino kiekio.

„Šių amino rūgščių lygis priklauso nuo to, kokių tipų bakterijos vyrauja žmogaus žarnyne“, - sako projekto vadovas Sunilas Kočcharas.

Panašūs tyrinėjimai – pirmieji tokios rūšies tyrinėjimai pasaulyje. Jei panašus tarpusavio ryšys pasirodys esąs tinkamas ir kitiems produktams, žmonija įgis realią galimybę formuoti “teisingas” skonines savybes nuo vaikystės. O kol kas esama preteksto užversti atsakomybę dėl atliekamos bulvių porcijos bakterijoms. Juk mes tiesiog paklūstame jų diktatui!

 

Parengė Jonas VANAGAS

Kopijuoti draudžiama © 2012 VšĮ "Ekologinio švietimo centras"