Paieška „Žalioji savaitė - 2008”

 „Žalioji savaitė - 2008”

 

Sausio 18–27 dienomis Vokietijoje, Berlyno parodų centre rengiamoje tarptautinėje maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė 2008“ („Grüne Woche 2008“) dalyvausiančios Lietuvos įmonės pristatys lietuvišką tradicinį ir kulinarinį paveldo ženklą turinčius maisto produktus bei kaimo amatus, kurie puikiai reprezentuoja šalies tautiškumą, atskleidžia krašto tradicijas, papročius, kultūrą.

Nuo 1826 metų rengiama paroda „Žalioji savaitė“ yra viena seniausių bei populiariausių parodų ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje, pritraukianti gausų lankytojų būrį, sulaukianti išskirtinio politikų dėmesio bei atgarsio verslo aplinkoje. Vien 2007 m. parodoje savo produkciją pristatė arti 1500 dalyvių iš 56 pasaulio valstybių, parodą aplankė 426 tūkst. lankytojų, iš kurių – 64 tūkst. verslininkų, pramonės atstovų.

Lietuvos stende, išsidėsčiusiame 238 kvadratinių metrų plote ir savo unikaliu etnografiniu dizainu menančiu lietuvišką smuklę, savo produkciją pristatys 7 įmonės.

Viena žymiausių Lietuvos žolininkių, aukščiausios kvalifikacinės kategorijos provizorė – farmakognostė Jadvyga Balvočiūtė jaučiasi ypač smagiai, kadangi parodoje ketina dalyvauti jau trečiąjį kartą ir visada džiaugiasi gausiu lankytojų dėmesiu. Žolininkė šiemet parodos lankytojams pateiks platų įvairiausių žolelių, gydomųjų arbatų pasirinkimą, papasakos apie vaistažolių vartojimo naudą, siekiant išlaikyti stiprią sveikatą ar gydant užklupusius negalavimus. Žolininkės natūraliai išaugintiems ir surinktiems augalams, džiovintoms vaistažolėms bei jų mišiniams suteiktas kulinarinio paveldo statusas.

UAB „Ertra“, užsiimanti grybų ir uogų perdirbimu bei realizacija, parodoje dalyvaus jau 2-ąjį kartą. Sulaukusi nemažai dėmesio praėjusiais metais įmonė parodos lankytojams pateiks susidomėjimo sulaukusių ekologiškų produktų – gausybę marinuotų bei originaliose plastikinėse pakuotėse patiektų džiovintų grybų, taip pat jų mišinių su prekiniu ženklu „Baltic Mushrooms & berries“. Įmonė pristatys ir ekologišką medinę pakuotę, skirtą maisto produktams fasuoti.

Žemės ūkio kooperatyvas „Eko-MEDUS“ pristatys ekologišką medų, kuriam suteiktas kulinarinio paveldo statusas, žiedadulkes, bičių duonelę, pikį, taipogi vaško gaminius bitininkams – žvakučių ir vaško plokštelių pavyzdžių.

Individuali Audronės Žilienės įmonė – šeimos verslas, aprėpiantis produkcijos gamybą nuo „lauko iki stalo“. Šeima gamina rūkytus ekologiškus mėsos produktus, kuriuos ir pristatys parodos lankytojams: natūralius šaltai rūkytos mėsos gaminius (tarp jų – itin didelį pasisekimą praėjusiais metais parodoje sulaukusias šaltai rūkytas dešreles) be konservantų, stabilizatorių ir kitų vartojimo terminą prailginančių priedų, kiaulienos šoninę ir kumpį.

Duonos bei gardėsių mėgėjai šiemet galės išbandyti Genovaitės Laurynienės konditerijos cecho tradicinius lietuviškus gardėsius iš natūralių žaliavų, tarp kurių populiariausi – šakočiai, dėmesį traukiantys ir savo išvaizda, ir skoniu. Šie skanėstai, gaminami pagal senovinį receptą, kepami atviroje krosnyje kūrenant beržines malkas, turi kulinarinio paveldo statusą.

Lietuviška duona gardžiuotis kvies UAB „Plungės duona“. Įmonė kepa įvairių rūšių duonos, pyrago bei konditerijos gaminius, o nuo 2003 m. – ir ekologišką ypatingo skonio duoną, gaminamą pagal senolių receptus – be mielių ir konservantų. Šie gaminiai bus pateikti parodoje „Žalioji savaitė 2008“.

Lietuvos ūkininkių draugijos amatų centras „Verpstė“ eksponuos tradicinius keramikos, medžio dirbinius, papuošalus iš gintaro, žalvario, stiklo bei elnio rago, tautiniais motyvais dekoruotus rankdarbius, lininius žaislus.

Lietuvos kaimo turizmo asociacija parodos lankytojams teiks informaciją apie kaimo turizmo potencialą atskiruose etniniuose Lietuvos regionuose, pristatys ką tik išleistą katalogą „Atostogos kaime 2008“, kuriame išsamiai 4 kalbomis aprašomos šalies kaimo turizmo sodybos, jų siūlomos poilsio galimybės ir kita turistui aktuali informacija.

 „Bernelių užeiga“, turinti kulinarinio paveldo sertifikatą, kvies atsipūsti, pasigrožėti liaudiškomis interjero puošybos detalėmis, kaimiškos buities rakandais bei pasiūlys tradicinių lietuviškų patiekalų: firminę senovišką sriubą „Baravykienę“, juodos duonos kepalėlyje, kmynais ir ajerais kvepiančią duoną, ūkininkų salotas su rūkytu kumpiu, tradicinius cepelinus, grikių blynus, obuolių sūrį ir kitus liaudiškus patiekalus. O į linksmybes parodos lankytojus įsuks tautiška kapelija „Sutaras“ – profesionali folkloro grupė, siūlanti ištisą lietuvių liaudies instrumentinės muzikos panoramą.

... Parodos organizatoriai rengia gausybę susitikimų, tarptautinių forumų, seminarų, verslo asociacijų, tarptautinių organizacijų, mokslo institutų organizuojamų renginių, pritrauksiančių pasaulio valstybių aukščiausio rango vadovus, kuriuose aktyviai dalyvaus ir Lietuvos delegacija, vadovaujama žemės ūkio ministrės prof. Kazimieros Prunskienės.

           

Parengta pagal Žemės ūkio ministerijos informaciją

 

Kopijuoti draudžiama © 2012 VšĮ "Ekologinio švietimo centras"