Paieška Gydyti dantis - juodosiomis slyvomis

Gydyti dantis - juodosiomis slyvomis

 

Neįprastas mums visiems nuo vaikystės gerai žinomų juodųjų slyvų savybes atskleidė vienas Meksikos mokslininkas. Pasirodo, rūgščiai saldus džiovintas vaisius gali padėti kovoje prieš kariesą ir dantenų uždegimus.

Tokią išvadą padarė Chose Faustas Rivera iš Meksikos nacionalinio autonominio universiteto. Šio paties stambiausio ir autoritetingiausio Meksikos mokslinio ir mokomojo centro Farmacijos katedros vadovas aptiko, jog juodosios slyvos sulėtina augimą bakterijų, sukeliančių burnos ertmės susirgimus ir netgi sunaikina jas. Šio atradimo reikšmę sunku pervertinti – juk su kariesu ir dantenų uždegimais tenka susidurti daugybei žmonių.

Chose, Faustas Rivera sugebėjo išskirti cheminį komponentą, kuris suteikia juodosioms slyvoms tokių puikių antibakterinių savybių. Pasak tyrinėtoją, ši medžiaga taip pat efektyvi prieš bakterijas, kaltas dėl vadinamųjų „dantų akmenų“ atsiradimo. Šių akmenų šalinimas – nemaloni procedūra pacientams, ir nieko čia nebepadarysi, nežiūrint visų šiuolaikinės stomatologijos laimėjimų.

Tyrinėjimo pradžiai akstiną davė senoviniai kulinariniai receptai, kuriuose buvo rekomenduojama naudoti juodąsias slyvas tam, kad kuo ilgiau būtų išsaugota šviežia mėsa. Anksčiau juk šaldytuvų neturėta…

Meksikietis mokslininkas mano, jog jo atradimas gali turėti praktinės reikšmės.

Jo vadovaujamoje laboratorijoje sukurtas preparatas jau akivaizdžiai parodė savo efektyvumą juo apdorojus nuimamus dantų protezus.

Tačiau kaip išrasti technologiją, leidžiančią išskirti antibakterines medžiagas tokiais kiekiniais, kurie reikalingi farmacijos pramonei?

Tiesiog be niekur nieko valgyti slyvas itin dideliais kiekiais (norint nugalėti kariesą ir dantenų uždegimus) mokslininkas nepataria. Mat šis vaisius pasižymi stipriai išreikštu vidurius laisvinančiu poveikiu.

„Greičiausiai būtent tokį efektą ir pajus pirmiausia tas, kuris persivalgys slyvų, siekdamasis pagerinti burnos ertmės būklę“,- perspėja meksikietis mokslininkas.

Beje, daugelis liaudies medicinos žinovų nuo seno pripažino šiuos vaisius kaip turinčius daugybę naudingų savybių. Juodosios slyvos reguliuoja medžiagų apykaitą, normalizuoja kraujospūdį, padeda sergant vegetodistonija. Daugybę gerų žodžių apie juodas slyvas išsako dietologai. Jų duomenimis, šie džiovinti vaisiai turi net 256 sveikatai naudingus komponentus. Juose maža augalinių riebalų ir proteinų, tačiau didelis karbohidratų kiekis paverčia naudingu energijos šaltiniu. Juodosios slyvos taip pat pasižymi labai sėkmingu vadinamojo „greitojo“ cukraus deriniu. Jose esama geležies ir kalio, B grupės vitaminų, beta – karotino ir vitamino E. Ypač šie vaisiai rekomenduojami nėščioms moterims ir pagyvenusiems žmonėms.

 

Parengė Jonas VANAGAS

Kopijuoti draudžiama © 2012 VšĮ "Ekologinio švietimo centras"