Paieška Kodėl raudonieji ikrai kenksmingi sveikatai?

Kodėl raudonieji ikrai kenksmingi sveikatai?

 

Pasirodo, rusiški raudonieji ikrai visai ne tokie jau naudingi organizmui, kaip mes visi įpratę manyti. Ir viskas todėl, kad į juos, geresnio išsaugojimo dėlei, dedama konservanto urotropino. Tiesa, jis bus uždraustas naudoti Rusijos maisto pramonėje. Dėl to iškyla dvi problemos. Pirma – kiek pavojingi sveikatai dabartiniai ikrai? Antra – kaip pasikeis naujųjų ikrų skonis?

Pasirodo, konservanto urotropino veikimo mechanizmas yra susijęs su specialios medžiagos – formaldehido – išlaisvinimu. Formaldehidas pažeidžia nervų sistemą, plaučius, inkstus, kepenis, akis. Tad kodėl šių nuodų dedama į ikrus? Paprasčiausia - ikrai nepakelia aukštos temperatūros, o mikrobus ir parazitus juose reikia kažkaip sunaikinti. Ir urotropinas čia – nepakeičiamas konservantas.

Urotropino dedama tik į raudonuosius ikrus. Niekada į juoduosius, menkių ir kitų žuvų ikrus. Ten – kitos technologijos.

Manoma, jog konservų gamintojai perims JAV naudojamas technologijas: lašišų ikrus sūdys ir šaldys.

 

Parengė Jonas VANAGAS

Kopijuoti draudžiama © 2012 VšĮ "Ekologinio švietimo centras"