Paieška Nereikės rūpintis dėl pieno riebumo

Nereikės rūpintis dėl pieno riebumo  


Neriebūs pieno produktai pasaulyje pastaraisiais metais tampa vis labiau populiaresni. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje tik vienas ketvirtadalis visų nuperkamų pieno produktų yra įprasto riebumo. Kiti prekybos centruose perkami pieno produktai yra arba neriebūs, arba pusriebiai. Mat anglai įsitikinę, jog didelis sočiųjų riebiųjų rūgščių kiekis, kurį paprastai gauname valgydami daugelį riebių gyvulinės kilmės produktų, didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, taip pat didėja insulto rizika, auga cholesterolio kiekis. Sergantiesiems cukriniu diabetu, vengiant koronarinių širdies sutrikimų taip pat būtina riboti sočiųjų riebalų kiekį maiste. Deja, daugelyje Europos šalių sočiųjų riebiųjų rūgščių vartojama per daug. Galbūt išeitimi taps neseniai Naujosios Zelandijos mokslininkų padarytas atradimas – natūralus nuriebintas pienas, kurį duoda kai kurios karvės, turinčios organizme tam tikrą geną. Šis atradimas gali padėti išvesti karvių veisles, duodančias neriebų pieną. Mokslininkai, ištyrę 4 milijonų karvių pieną, nustatė, jog bandoje esama tikrai sveiko pieno davėjų, kurių piene esama žymiai mažiau sočiųjų riebiųjų rūgščių ir gerokai daugiau polinesočiųjų bei mononesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios yra naudingos sveikatai. Polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebiųjų rūgščių paprastai yra augaliniuose aliejuose. Tai labai svarbus atradimas, galbūt padėsiantis įprastomis sąlygomis, be jokių papildomų pastangų, gauti daug kokybiškesnį pieną, kuriame bus mažai riebios grietinės. Vienas iš tokio nuriebinto pieno privalumų – iš jo pagamintas sviestas lengviau teptųsi ant duonos. 

Parengė Ramunė TOLVAIŠYTĖ

Kopijuoti draudžiama © 2012 VšĮ "Ekologinio švietimo centras"